Ülkemizin Ölümlü İş Kazaları Karnesi

Tehlikelere karşı duyarsız kalınıp, gerekli önlemler alınmadığı için yaşanan ölümlü iş kazaları, İŞ CİNAYETİ değilse nedir?

Ölümle Sonuçlanan İş Kazası Sayıları

Ölümlü Kazalarda İlk Dört Neden

Aylara Göre Ölümlü İş Kazaları

Ölümlü İş Kazalarının Sektörel Dağılımı

İş Kazasında Ölenlerin Örgütlülük Durumu

Ölümlü İş Kazalarının Nedenleri

İş Sağlığı ve Güvenliği Paylaşım Panosu

Üsküdar Acıbadem mahallesinde Beton Pompası Devrildi.

Üsküdar’a bağlı Acıbadem Mahallesi'nde sabah saatlerinde inşaat alanındaki beton pompası denge kaybı sonucu bitişikteki bir apartmanın üzerine devrildi. Pompanın devrilmesi sonucu apartmanda hafif çaplı hasar meydana geldi.

Beton pompasının kaldırılması için vinç çağırıldı. Beton pompası vinç yardımıyla kaldırıldığı esnada pompayı kaldırmak için kullanılan halatlar koptu. Tekrar devrilen beton pompasının bomu apartmanın üzerine düşerek 2 balkonun çökmesine neden oldu. Kazada yaralanan olmadı.

photo

Kaza ile ilgili yorum:

Bir beton pompasının denge kaybı sonucu devrilmesine sebep olan hatalar aşağıdaki gibidir:

a. Pompa ayaklarının, taşıma gücü düşük dolgu veya yumuşak zeminler üzerine yerleştirilmesi,
b. Beton pompasının kazı alanı kenarına kurulmasının zorunlu olduğu durumlarda, ayakların, kazı kenarından güvenli bir uzaklığa yerleştirilmemesi,
c. Ayaklara gelen yükü yayarak karşılamak amacıyla yeterli dayanımda ve büyüklükte altlıklar (takozlar) kullanılmaması,
d. Bom (pompa kolu) yükseltilmeden önce, (ön ve arka) tüm destek ayaklarının tam olarak açılmamış olması, (Bir engel nedeniyle ayaklar açılamıyorsa, bunlar sadece beton döküm yönünün aksi tarafındaki ayaklar olabilir.)
f. Beton pompasının ağırlık merkezi sabit olmayıp, bomun konumuna göre değişir. Beton dökümü sırasında bomun, döküm yönündeki pompa destek ayaklarının bastığı nokta ile bom merkezi arasına çizilen doğrusal çizgilerin oluşturduğu alanın dışına çıkartılması,
g. Güvenli çalışma için üretici tarafından belirtilen azami rüzgâr hızı aşıldığı halde çalışmaya devam edilmesi,
h. Bomun yük kaldırma amacıyla kullanılması,

Bu kazaya operatör hatasının neden olduğu düşünülmektedir. Res…

Yazının devamı

Yayın Tarihi: 11 Mayıs 2024


TÜPRAŞ'ta Baca Yıkımı Sırasında Düşen İşçi Yaşamını Yitirdi

3 Mayıs 2024 tarihinde, TÜPRAŞ'ın İzmir Aliağa'daki tesislerinde GNC Mühendislik adlı Alt İşveren firmada çalışan 21 yaşındaki Barış Taşçı, baca yıkımı sırasında 90 metre yüksekten düşerek hayatını kaybetti.

photo

Kaza ile İlgili Yorum
Hayatını kaybeden Alt İşveren işçisi, çok genç. Askerden döndükten sonra Şubat ayında işe girmiş. Görevlendirildiği işte çalışmak için yeterli deneyime sahip olmadığı anlaşılıyor. Kulenin tepesinde kırıcı tabanca ile çalışırken bir anlık dalgınlığı veya hatası sonucu kazanın gerçekleşmiş olabileceği de ihtimal dahilinde. Diğer taraftan, 90 metre yükseklikte yapılan bir faaliyette, risk algısının yüksek olması beklenirken, denetim, gözetim, iş izni gibi önleyici faaliyetlerin uygulanıp uygulanmadığı kafalarda soru işareti...

Evrensel gazetesinde okuduğum haberde yazılanlara bakılırsa, TÜPRAŞ yönetimi bu tür bakım tamirat vb. işleri tamamıyla Alt İşveren 'in inisiyatifine bırakmış durumda. Haber şöyle: TÜPRAŞ'ta çalışan bir işçi, "TÜPRAŞ’ta bakım işleri taşerona devredildi. Biz kadrolu işçilerin nezaretinde yapılması gereken işler taşerona bırakılmış durumda. Gencecik bir işçi yaşamından oldu. Kâr rekorları kırıyor firma ama maliyetten kısmak için işleri taşerona yaptırıyor. İş izinlerini de taşeron veriyor, nezareti de taşeron yapıyor" dedi.

https://www.evrensel.net/haber/517461/tuprasta-taseron-calisma-genc-bir-iscinin-hayatina-mal-oldu

Yayın Tarihi: 09 Mayıs 2024


Sarısu-Antalya Teleferik Hattı Kazası

Antalya’da belediyeye ait, 2017 yılında hizmete giren Sarısu teleferik hattını tutan demir direklerden biri, 12 Nisan’da saat 17.28’de kırılarak kabinlerden birine çarptı. İçerisinde 8 kişinin bulunduğu kabinin tabanı, çarpmanın etkisiyle kırıldı. Kabinde bulunan 8 kişi, metrelerce yükseklikten yere düştü. Kaza sırasında 1 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi de yaralandı.

İhbarla olay yerine AFAD, polis, sağlık ve Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, sevk edildi.

photo

Kazanın ardından durdurulan teleferik hattı üzerindeki kabinlerde mahsur kalanların kurtarılması için çalışma başlatıldı.

Bu amaçla yurdun birçok bölgesinden uzman ekipler kente yönlendirilirken; kurtarma çalışmalarına gece görüşlü helikopter de katıldı.

AFAD, AKUT, UMKE, itfaiye ve çok sayıda arama-kurtarma ekibi, gece boyu çalışma yaptı. Kurtarma çalışmaları bazı noktalarda halatla yapıldı. AKUT, AFAD ve UMKE ekipleri, kabinlerin üzerine çıkarak içeridekileri halatlarla indirip, güvenli bölgeye aldı.

Helikopterlerin ve 2 bin 202 kişilik ekibin aralıksız çabası sonrasında 22,5 saatin sonunda, kabinlerdeki 174 kişi tahliye edildi.

Kaza çözümlemesi için: https://isgyonetimi.com/kaza_analiz

Yayın Tarihi: 23 Nisan 2024


Yükleniyor...

İSG Uygulamaları

foto
5x5 Matris Yöntemi ile Risk Değerlendirme

Bu uygulama ile 5x5 Matris risk analizi yöntemini kullanarak risk değerlendirmesi yapabilirsiniz.

video - 5x5 Matris Yöntemi


foto
Fine & Kinney Matris Yöntemi ile Risk Değerlendirme

Fine & Kinney matris yöntemi, üç parametreye ( Olasılık, Sıklık ve Şiddet ) kullanmak suretiyle risklerin önceliklendirilmesine dair istatistiksel verilere dayalı objektif bir sayısal değerlendirme sağlar.

video - Fine & Kinney Yöntemi


foto
İSG Kontrol Listeleri Kütüphanesi

İş kazalarını önlemek amacıyla hazırlanan Kontrol Faaliyetlerini barındıran bir kütüphane, İSG Kontrol Listelerini hazırlayıp, saklayabileceğiniz, paylaşabileceğiniz bir web tabanlı bir uygulamadır.

video - İSG Kontrol Listeleri


foto
İnşaat Sektörü, İş Kazaları Veri Tabanı

İnşaat sektöründe yaşanan iş kazalarına ilişkin detaylı kayıtların tutulabileceği, online veri giriş ve paylaşımına olanak sağlayan bir uygulamadır.

video - İş Kazaları Veri Tabanı