6331 Sayılı İSG Kanunundaki Değişiklikler
6331 Sayılı İŞ Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda değişiklikler öngören kanun 15 Ocak 2025 tarih ve 32783 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Getirilen yeni düzenlemelere göre:
1. Kamu kurum ve Kuruluşları da dahil olmak üzere 50’den az çalışanı olan Az Tehlikeli Sınıfta yer alan işyerlerinde de İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri zorunlu hale geldi. Böylece, ülkemizdeki tüm işyerleri ve kurumlarda, çalışan sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasa ve yönetmeliklere uyumlu çalışmak zorunlu hale gelmiş oldu.
2. İşverenler, İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerini aşağıdaki seçeneklere göre alabilecek:
a. Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli (Tehlikeli ve Çok Tehlikeli sınıfa dahil işyerlerinde) varsa bunları görevlendirebilir.
b. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden (OSGB) veya Sağlık Bakanlığına bağlı ÇASMER’lerden hizmet alarak yerine getirebilir.
3. Yapılan yeni düzenlemeye göre, 50’den az çalışanı bulunan ve Az Tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri, ÇASMER’lerden, aile…
Yazının devamıYayın Tarihi: 19 Ocak 2025
A ve B sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Belgeleri
27 Aralık 2024 tarih ve 32765 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Yönetmelik değişikliği ile:
B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle, çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde 31/12/2024 tarihi itibarıyla en az üç yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyenlerden (son vize döneminde ihtar puanı veya askıya alma işlemi uygulanmamış olanlara), 31/3/2025 tarihine kadar başvurmaları halinde (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi
C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle, tehlikeli ve/veya çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde 31/12/2024 tarihi itibarıyla en az üç yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyenlerden (son vize döneminde ihtar puanı veya askıya alma işlemi uygulanmamış olanlara), 31/3/2025 tarihine kadar başvurmaları halinde (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi verilmesi kararlaştırılmıştır.
Bu değişiklik, İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkındaki Yönetmeliğin, geçici 9. maddesine eklenmiştir.
Yayın Tarihi: 09 Ocak 2025
İşverenlerin Çırak ve Stajyerler Açısından Sorumlulukları
Yaz ayları genellikle, mühendislik fakültelerinde okuyan öğrencilerin, zorunlu stajlarını yaptıkları, bu yolla bir işyerinde, meslekleri ile ilgili pratik uygulamaya dönük deneyim kazandıkları bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Stajyerlerin İş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası primleri öğrenim gördükleri okul tarafından yatırılır. Bu yönüyle, stajyerler, staj eğitimi gördükleri işyeri ile 4857 sayılı İş kanunu kapsamında bir İş Akdine (sözleşmeye) sahip değillerdir. Ancak bu durum, İşverenin stajyerlerden sorumlu olmadığı anlamına gelmez.
Konuyu İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı açısından ele alındığında şu sonuçlara varırız:
• 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanununun, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlara faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacağı ilgili kanunda belirtilmektedir.
• Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte 2018 yılında yapılan bir değişiklikle, “Çırak ve stajyerlerin eğitim ve bilgilendirilmelerinden uygulamalı eğitim alınan işyerinin işvereni sorumludur.” Hükmüne yer verilmiştir. Bu değişiklikle stajyerler ile İşveren arasındaki hukuki iliş…
Yazının devamıYayın Tarihi: 29 Haziran 2024