Ülkemizin Ölümlü İş Kazaları Karnesi

Tehlikelere karşı duyarsız kalınıp, gereken önlemler alınmadığı için yaşanan ölümlü iş kazaları, İŞ CİNAYETİ değilse nedir?

Ölümle Sonuçlanan İş Kazası Sayıları

Ölümlü Kazalarda İlk Dört Neden

Aylara Göre Ölümlü İş Kazaları

Ölümlü İş Kazalarının Sektörel Dağılımı

İş Kazasında Ölenlerin Örgütlülük Durumu

Ölümlü İş Kazalarının Nedenleri

İş Sağlığı ve Güvenliği Paylaşım Panosu

Sigortasız İşçinin İş Kazası Geçirmesi Durumunda

Sigortasız çalıştırılan işçiler iş kazası geçirdiklerinde işveren gizleme yoluna başvurabiliyor. SGK, sigortasız çalışırken iş kazası geçirenlerin her türlü tedavi giderlerini karşılar, tüm masrafları da işverene rücu eder. İşveren gizlemek istese de işçi veya yakınları iş kazasını mutlaka SGK'ya bildirmeli

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca, 4A (SSK) kapsamında çalıştırılan kişilerin işe başlama tarihinden önce işe giriş bildirgesinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) verilmesi gerekir. 4A kapsamındaki kişilerin sigortalılığı, işe başladıkları gün başlar. Kanunda, bildirimin önceden yapılma zorunluluğunda inşaat , balıkçılık ve tarım işyerlerine istisna tanınıyor. Bu sektörlerde işe giriş bildirgesi, işçinin çalışmaya başlatıldığı gün verilebiliyor.

İşe giriş bildirgesinin işe başlamadan önce verilmesi ile denetim görevlileri işyerine geldiğinde “Bu eleman bugün işe başladı, biz de bugün sigorta girişini yapacağız” şeklinde işverenin bahane bulması önleniyor. Ancak, iş kazalarının en yoğun olduğu inşaat sektöründe istisna uygulanması, tam da işverenin istediği bahaneyi veriyor. İnşaat sektöründe bahse konu istisnanın kaldır…

Yazının devamı

Yayın Tarihi: 03 Aralık 2023


photo

Mesleki Eğitim Almamış İşçi Çalıştıran İşverenler Ağır Cezaya Maruz Kalacaktır.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin Çalıştığı İşle İlgili Mesleki Eğitim Belgesi Olmayan İşçinin Uğradığı İş Kazasına İlişkin Kararı

Kaynak: INTES İnşaat Sanayi Dergisi

Makaleyi Oku

Yayın Tarihi: 31 Ağustos 2023


photo

İş Güvenliği Uzmanının, İşverenin İSG ile ilgili Eksikliklerini Bakanlığa Bildirimi

Yargıtay 9. Hukuk dairesi kararı; Karar No. 2021/7646 tarih: 06/04/2021

İşyerindeki eksikleri Bakanlığa bildirdiği için çalıştığı İşveren tarafından iş akdi feshedilen İş Güvenliği Uzmanı, en az bir yıllık sözleşme tutarında tazminata hak kazanmıştır.

Davacının iş güvenliği uzmanı olarak 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 8. maddesinin 2. fıkrası kapsamında işyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hayati tehlike arz eden ve acil durdurmayı gerektiren eksiklik ve aksaklıkları yazılı olarak davalı işverenler ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yetkili birimine bildirdiği, bu bildirimden dolayı davalılar tarafından davacının iş sözleşmesinin feshedildiği anlaşılmış, bir yıllık sözleşme ücreti tutarından az olmamak üzere davacının tazminat talebinin kabulüne karar verilmiştir.

Yayın Tarihi: 31 Ağustos 2023


Yükleniyor...

İSG Uygulamaları

foto
5x5 Matris Yöntemi ile Risk Değerlendirme

Bu uygulama ile 5x5 Matris risk analizi yöntemini kullanarak risk değerlendirmesi yapabilirsiniz.

video - 5x5 Matris Yöntemi


foto
Fine & Kinney Matris Yöntemi ile Risk Değerlendirme

Fine & Kinney matris yöntemi, üç parametreye ( Olasılık, Sıklık ve Şiddet ) kullanmak suretiyle risklerin önceliklendirilmesine dair istatistiksel verilere dayalı objektif bir sayısal değerlendirme sağlar.

video - Fine & Kinney Yöntemi


foto
İSG Kontrol Listeleri Kütüphanesi

İş kazalarını önlemek amacıyla hazırlanan Kontrol Faaliyetlerini barındıran bir kütüphane, İSG Kontrol Listelerini hazırlayıp, saklayabileceğiniz, paylaşabileceğiniz bir web tabanlı bir uygulamadır.

video - İSG Kontrol Listeleri


foto
İnşaat Sektörü, İş Kazaları Veri Tabanı

İnşaat sektöründe yaşanan iş kazalarına ilişkin detaylı kayıtların tutulabileceği, online veri giriş ve paylaşımına olanak sağlayan bir uygulamadır.

video - İş Kazaları Veri Tabanı