Ülkemizin Ölümlü İş Kazaları Karnesi

Tehlikelere karşı duyarsız kalınıp, gerekli önlemler alınmadığı için yaşanan ölümlü iş kazaları, İŞ CİNAYETİ değilse nedir?

Ölümle Sonuçlanan İş Kazası Sayıları

Ölümlü Kazalarda İlk Dört Neden

Aylara Göre Ölümlü İş Kazaları

Ölümlü İş Kazalarının Sektörel Dağılımı

İş Kazasında Ölenlerin Örgütlülük Durumu

Ölümlü İş Kazalarının Nedenleri

İş Sağlığı ve Güvenliği Paylaşım Panosu

Antalya Sarısu- Tünektepe Teleferik Hattı Kazası Çözümlemesi

Kazanın Nasıl Meydana Geldiği ve Sonuçları:
Antalya Büyükşehir Belediyesinin işlettiği Sarısu teleferik hattını taşıyan direklerden birinin üst kısmı kırılarak seyir halindeki bir kabine çarpmıştır. Kabinin alt platformu, çarpmanın etkisiyle kırılarak yerinden çıkmış ve kabinde bulunan 7 kişi kabin boşluğundan aşağıya düşmüş, 1 kişi hayatını kaybetmiş, 7 kişi ise yaralanmıştır.

Kazanın Görünür (Bariz) Nedeni:
5 no.lu teleferik direğinin alttan ikinci katındaki, boruları birbirine bağlayan flanş bağlantılarında kullanılan cıvatalar, direğe gelen yükü taşıyamayıp kopmuş, böylece direğin üst kısmı, yakınındaki kabine çarparak devrilmiştir. (Ön incelemede, cıvatalarda kesme ve çekme kuvvetlerine bağlı deformasyonlar tespit edilmiştir. Flanşlarda ise deformasyon tespit edilmemiştir.)

5 no.lu Teleferik direği Neden Yıkıldı?
Tekerler üzerinde bulunan ve halatlarla teması sağlayan kauçuk malzemenin aşınması veya hasar görmesine bağlı olarak sürtünme artabilir ve parçalar arasında istenmeyen temas veya kavrama olabilir. Bu durumda, halatın makara grubu üzerinde düzgün bir şekilde ilerlemesi engellenmiş, halatın sıkışması veya kayması gibi sorunlar ortaya çıkab…

Yazının devamı

Yayın Tarihi: 24 Nisan 2024


Gayrettepe Masquerade Gece Kulübü Kazası Çözümlemesi

İstanbul’un Beşiktaş ilçesine bağlı Gayrettepe’de bulunan 16 katlı bir binanın eksi 1. ve 2. Katlarında faaliyet gösteren Masquerade adlı gece kulübünde yürütülen tadilat çalışmaları sırasında, saat 12:47 de kaynak çapağının yanıcı maddeleri tutuşturması sonucu çıkan yangında 29 işçi hayatını kaybetmiştir.

Yangın sırasında açığa çıkan CO gazı ve yüksek ısı, tadilatta çalışan işçilerin çıkan dumandan zehirlenerek ve yanarak ölümüne neden olmuştur.

İş Kazasının Belirgin Nedeni: Kaynak işlemi sırasında çıkan kıvılcımın ortamdaki yanıcı maddeleri tutuşturması sonucu çıkan yangın.

A. Yangın Çıkmaması İçin Alınması Gereken Önlemler Nelerdi?

İş Güvenliği İhlali: Kaynak İşinin yapıldığı çalışma alanından, yanıcı madde ve malzemelerin uzaklaştırılması gerekirdi. Bu yapılmamıştır.

Yanıcı Maddeler Çalışma alanından Neden Uzaklaştırılamadı?: Aynı çalışma alanında ahşap montaj, sahne dekor, metal işleri, ses yalıtımı gibi farklı disiplinlere ait ekipler birlikte çalışmaktadır. İş güvenliği açısından çeşitli riskleri ve zorlukları olan farklı ekiplerin bir arada çalışması, muhtelif yanıcı madde ve malzemelerin aynı çalışma alanında bulunmasın…

Yazının devamı

Yayın Tarihi: 13 Nisan 2024


İliç Altın Madeni Faciası Çözümlemesi

Giriş: Daha önce benzer birçok olayda olduğu gibi İliç’te de bu felakete neden olan madencilik faaliyetlerine ilişkin teknik bilgi ve belgelere ulaşılamamış, meslek örgütleri tarafından olay yerine giriş ve inceleme yapılmasına izin verilmemiştir. Aşağıdaki değerlendirmeler, basına yansıyan bilgi ve belgeler, kamuoyu tarafından yapılan açıklamalar üzerinden yapılmıştır.

Kaza ve Sonuçları

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Açısından
13 Şubat 2024 Salı günü, Erzincan İliç'te Lidya madencilik ile Kanada asıllı SSR Mining firmalarının ortaklığında faaliyette bulunan Anagold Madenciliğe (*) ait Çöpler altın madeninde, altını ayrıştırmak amacıyla siyanür ve sülfirik asit ile işlem görmüş yığın liçinin depolandığı alanda yaşanan toprak kayması/göçme sonucu 9 işçi toprak altında kalmıştır.

Olay günü, çalışanların, Yığın liçinde çatlaklar tespit ettikleri, bunun üzerine madenin tahliye edildiği, kayıp olan 9 kişinin madene kontrol amaçlı döndüğü ve o sırada toprak kaymasına yakalandıkları, yığın altında kalan dokuz çalışandan beşinin göçük esnasında bir konteyner içerisinde, üçünün bir araç içinde bulunduğu, bir diğerinin ise şoför olarak farklı bir bölgedeki b…

Yazının devamı

Yayın Tarihi: 08 Mart 2024


Yükleniyor...

İSG Uygulamaları

foto
5x5 Matris Yöntemi ile Risk Değerlendirme

Bu uygulama ile 5x5 Matris risk analizi yöntemini kullanarak risk değerlendirmesi yapabilirsiniz.

video - 5x5 Matris Yöntemi


foto
Fine & Kinney Matris Yöntemi ile Risk Değerlendirme

Fine & Kinney matris yöntemi, üç parametreye ( Olasılık, Sıklık ve Şiddet ) kullanmak suretiyle risklerin önceliklendirilmesine dair istatistiksel verilere dayalı objektif bir sayısal değerlendirme sağlar.

video - Fine & Kinney Yöntemi


foto
İSG Kontrol Listeleri Kütüphanesi

İş kazalarını önlemek amacıyla hazırlanan Kontrol Faaliyetlerini barındıran bir kütüphane, İSG Kontrol Listelerini hazırlayıp, saklayabileceğiniz, paylaşabileceğiniz bir web tabanlı bir uygulamadır.

video - İSG Kontrol Listeleri


foto
İnşaat Sektörü, İş Kazaları Veri Tabanı

İnşaat sektöründe yaşanan iş kazalarına ilişkin detaylı kayıtların tutulabileceği, online veri giriş ve paylaşımına olanak sağlayan bir uygulamadır.

video - İş Kazaları Veri Tabanı